Teknoloji

Hamilelerin Ultrason Görüntüsünde Bu Şekil Nedir?

Geçenlerde bir doktor, hastasının ultrason görüntüsünü Twitter’da paylaştı. İlk bakışta patilere hatta parmak boğumlarına benzetilebilecek bu görüntü, “Doktor bey bu patiler ne, bu patiler ne?” diyen hastanın da kafasını karıştırmış olmalı. Kedi mi doğuracağım?”O sordu.

“Doğurdum çocuğum.” diyen kedi-köpek annelerine malzeme çıkarıcıBu görsel aslında ne hakkında?

“İnsanı hayata bağlayan bir şey…” dersek?

Elbette kedi-köpek patileri de insanı hayata bağlar. Ancak bu görselde biraz daha biyolojik . Bir şey düşünmeye başladın mı?

Evet! Bu pençe benzeri görüntü aslında bir “göbek bağı”dır.

Parmak eklemi yutmuş birinin midesi olarak anlaşılabilecek bu ultrason görüntüsü aslında anne babamızın midesidir. üniversite bahçelerinebir hevesin gömdüğü göbek bağı.

Fetüsün göbek bağı doğrudan annenin dolaşım sistemine değil, plasentaya bağlıdır. doktorun dediği gibi “insanları hayata bağlayan”bir bağdır.

Göbek kordonu diğer organlara göre kendine has bir yapıya sahiptir.

Fetüsün bir bölümü olan göbek kordonunun damarı plasentadan gelir. oksijenli ve besleyici kan iletir. Atardamarlar ise bebeğin kalbi tarafından pompalanan oksijensiz ve besin açısından yoğun kanı taşır.

Ayrıca, biyolojimizde bir damarın oksijenli kan taşıması ve atardamarların oksijensiz kan taşıması alışılmadık bir durum değildir. göbek kordonunda diğer organlardan farklı2 atardamar ve 1 toplardamarın varlığı sevimli patiye benzer bir görüntü oluşturur.

Göbek kordonu kısa sürede 50 cm’den uzun olur ve o kadar güçlüdür ki sadece bir neşterle kesilebilir!

Göbek bağı çok güçlü bir yapıya sahip olduğu için tıpkı bir neşter gibidir. çok keskin bir aletle kesilmelidir. 50 cm uzunluğunda ve 2 cm çapında olan göbek kordonu erken ya da geç kesilirse bebek için büyük risk oluşturabilir.

kravat kesildikten sonra karnımızda bir yara kalır ve bu yara iyileştikten sonra ortaya çıkan görüntü bizim “göbek deliğimiz”dir. Diğer memelilerin de göbek bağı vardır. Bu bağı ısırarak koparırlar, böylece tükürüklerindeki enzim yırtılma sonrası kanamayı engeller.

Doktorun paylaştığı tweet’in altında şu tür komik yorumlar da yer alıyor:

  • Kaynaklar:Mehmet Emin İsmin, Türk cerrah

haber-karakocan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu