Sağlık

Şu anda uyuza dikkat edin

Vücudun her yerinde yaygın kaşıntıya neden olan uyuz kış aylarında görülse de her mevsimde ortaya çıkabilmektedir. Uyuzun özellikle günümüzde yaygın olduğuna değinen Anadolu Sağlık Merkezi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Erkek ayrımı yapmaksızın her iki cinsiyette, tüm yaş gruplarında, tüm etnik gruplarda ve tüm sosyo-ekonomik düzeylerde görülebiliyor. ve kadınlar. Ciddi salgınlara yol açabilmesi nedeniyle özellikle huzurevi, yurt gibi toplu yaşam alanlarında ve sosyal düzeyi düşük topluluklarda daha sık görülmektedir. El sıkışmak gibi kısa temaslardan ziyade uzun süreli temaslarla hastalık bulaşıyor.

Uyuzun insandan insana yakın temasla bulaştığına değinen Anadolu Sağlık Merkezi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Ailede birden fazla bireyin olması normaldir. Cinsel ilişki yoluyla da bulaşabilir. Giysi ve yatak takımlarından geçiş nadirdir. El sıkışma gibi kısa süreli temaslarla kolay bulaşmaz. Ancak uzun süre el ele tutuşup aynı yatakta uyumak adettendir.

Uyuz belirtileri vücudun her yerinde görülebilir.

Parazit bireye geçtikten ortalama 3-6 haftalık bir süre sonra şikayetlerin oluşmaya başladığının altını çizen Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Özellikle geceleri artan, sıcak banyo ve duşlarla şiddetlenen kaşıntı, en değerli klinik bulgudur. El-parmağın ortası, bileğin iç yüzeyi, koltuk altları, kulak arkası, bel bölgesi, ayak bilekleri, ayaklar, kalçalar, kadınlarda meme uçları ve erkeklerde genital bölge vücuttur. kaşıntı ve lezyonların görülebileceği alanlar. En belirgin lezyon, parmakların ortasında dalgalı kirli bir çizgi olarak görülen, parazitin yaşadığı gri-beyaz tünel yapılarıdır. Bunun dışında ciltte küçük şişlikler ve sertlikler, kabarcıklar, kepek ve kabuklu lezyonlara neden olabilir. Uzun süre kızarıklık olmadan sadece kaşıntının eşlik edebileceği dikkate alınmalıdır. Bebeklerde ve vücut defans direnci düşük olan kişilerde saçlı deri ve yüz dahil tüm vücutta tutulum görülebilir. Erişkin hastalarda daha az olmakla birlikte bebeklerde avuç içi, ayak tabanı ve yüz tutulumunu gösterebilir.

Uyuz tedavisinde nemlendirici kullanmak önemlidir.

Klasik uyuz tedavisinin daha çok krem ​​ve pomatlarla yapıldığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “İlaçlar yüz ve saçlı deri dışında tüm vücuda uygulanmalıdır. Ayrıca tırnak altı, genital bölge ve kıvrımlara da uygulanmalıdır. Çocuklarda, lohusalarda ve hamilelerde de kullanılabilen ilaçlar vardır. Bu konuda bir doktora danışmak değerlidir. Genel olarak bu ilaçları banyo ve kurulamadan sonra bir kez vücuda uygulamak, 10-12 saat vücutta beklettikten sonra yıkamak ve hastalığın şiddetine göre önerdiğimiz sıklıkta bu uygulamayı kullanmak yeterlidir. İlaç da kullanılabilir. Unutulmamalıdır ki, yaşam ortamını paylaşan tüm aile bireyleri, o dönemde aktif şikayetleri olmasa bile aynı anda tedavi edilmelidir. Tedavi sonrasında oluşabilecek cilt kuruluğu da kaşıntıya neden olabileceğinden nemlendirici kullanılması da önerilir.

Tedavi süresince çamaşırlar 60 derecede yıkanmalıdır.

Kübra Esen Salman, lokal tedavi yöntemleri kullanılırken ilacın tüm vücut bölgelerine uygulanmasına dikkat edilmesinin değerine dikkat çekerek, “Tekstil ürünleri ve nevresimler yıkanmadan kullanılmamalıdır. Kullanılan çamaşır ve çarşaflar 60 derecede yıkanmalı ve ütülenmelidir. Yıkanamayacak eşyaların ağzı kapalı poşette ortalama üç gün saklanması yeterli olacaktır. Başarılı tedaviden sonra bile hastalığın semptomlarının 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır.

Aynı yaşam ortamını paylaşan kişilerin eş zamanlı tedavisinin çok değerli olduğunu belirten Dr. tedavi başarısızlığına neden olabilir. Uyuz tedavisi gören kişilerle aynı ortamda yaşayan kişilerin şikayetleri olmasa dahi aynı tedaviyi almaları gerekir. Bulaşıcılığın önlenmesi açısından erken teşhis önemlidir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında geceleri artan kaşıntı durumunda doktora başvurulmalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu