Haber

Sudan’da ordu ve milisler arasında çatışma

Sudan’da ordu ile milisler arasında darbe girişimi şüphesi oluşturan çatışmalar yaşanıyor.

Ülkede büyük güce sahip paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri (HDG), cumhurbaşkanlığı sarayı, ordu komutanın konutu ve Hartum uluslararası havaalanını ele geçirdiğini duyurdu. HDG’yi yalanlayan ordu, saldırılara karşılık verildiğini belirtti.

Her iki taraf da çatışmaları başlatanın taraf olmadığını savunurken, askeri uçaklar başkent Hartum’un çeşitli noktalarını bombaladı.

Ordu, kuzeydeki Merowe kentinin ve batıdaki Ubaid havaalanının milisler tarafından ele geçirildiği yönündeki haberleri yalanladı.

Başkent Hartum’da havalimanı çevresinde ve Genelkurmay Başkanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın bulunduğu askeri bölge çevresinde çatışmalar yaşandığı bildirildi. Söz konusu bölgeden yoğun siyah dumanların yükseldiği görüldü. Sağlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, yerleşim birimleri çevresinde çıkan çatışmalarda en az üç sivil hayatını kaybetti. Her iki taraftaki askeri kayıplar hakkında net bir bilgi yok.


Hartum’daki bir yerleşim bölgesinden dumanlar yükseliyor.Fotoğraf: Marwan Ali/AP/picture Alliance

Havalimanında hava trafiği durdurulurken, başkentin giriş çıkışını sağlayan otoyollar da ulaşıma kapatıldı.

İki taraf arasındaki çatışmaların ülkeyi iç savaşa ve ekonomik çöküşe götürmesinden korkuluyor.

HDG, orduda devrik Cumhurbaşkanı Ömer Hasan El Beşir’e bağlı bir grubun darbe girişiminde bulunduğunu iddia etti.

“Paralel ordu” suçlaması

HDG, eski rejim döneminde Darfur’daki isyancılara karşı savaşmak, sınırları korumak ve düzeni sağlamak için bir milis gücü olarak kuruldu. 2013 yılında istihbarat teşkilatına bağlı olan HDG’yi “paralel ordu” olarak hareket etmekle suçlayan Sudan ordusu, paramiliter grubun kendisine tabi olmasını istiyor. HDK ise bunun ancak sivil yönetime geçişten sonra mümkün olacağını belirtiyor. Askeri analistlere göre, HDG’nin bazıları savaş kabahatleriyle suçlanan 100.000 üyesi var.


Askeri uçaklar birkaç noktayı bombaladı.Fotoğraf: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH/REUTERS

Demokrasi yanlılarının 2019 yılında Hartum’da seslerini duyurmak için kurdukları kampa HDG öncülüğünde düzenlenen operasyonda aktivistlere göre 130 kişi hayatını kaybetti.

Gerçeğin ortası tartışması, ordunun HDG’nin bazı eylemlerini yasakladığı Perşembe günü su yüzüne çıktı. 2019’da El Beşir’in devrilmesinde rol oynayan HDG, başkent Hartum ve diğer bölgelerde birliklerini yeniden konuşlandırırken, sivil yönetime geçiş ve orduya entegrasyon müzakereleri devam etti.

ABD, Türkiye ve Rusya dahil birçok ülkeden itidal çağrısı

Uluslararası toplumdan Sudan’da yaşananlara ilişkin açıklamalar geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, iki taraf arasındaki çatışmaların “derhal” sona ermesi gerektiğini söyledi. Blinken, çatışma haberlerinden “derin endişe duyduğunu” belirterek, “Tüm aktörleri şiddeti derhal durdurmaya ve daha fazla gerilim ve askeri harekattan kaçınmaya ve çözülmemiş sorunları çözmek için görüşmeleri sürdürmeye çağırıyoruz.”

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, çatışmaların sona erdirilmesi için “acil adım” atılması yönünde çağrıda bulunuldu. Açıklamada, “Sudan’daki dramatik olaylar Moskova’da ciddi endişelere neden oluyor. Çatışmanın taraflarını siyasi irade ve itidal göstermeye ve ateşkes için acil adımlar atmaya çağırıyoruz.”

Türk Dışişleri Bakanlığı, “Bugün Sudan Cumhuriyeti’ndeki silahlı çatışmalardan endişe duyuyoruz.”

Ankara’dan yapılan yazılı açıklamada, “Sudan’ın tüm kesimlerini geçiş sürecinde elde edilen kazanımlara bağlı kalmaya, sükunete ve diyaloğa davet ediyoruz. Sudan’ın sorunlarına kalıcı çözüm ancak ulusal uzlaşmadan geçer.”

Mısır, Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği de çatışmaya son verilmesi çağrısında bulundu.

Reuters, AFP/GY, AK

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

haber-yenicaga.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu